Sencha -japońska klasyka

Sencha – to klasyczna zielona herbata japońska, wytwarzana z listków zerwanych podczas wiosny, najczęściej od końca kwietnia do połowy maja. Listki po zerwaniu poddawane są działaniu pary wodnej a następnie zwijane w cieniuteńkie ruloniki i suszone w specjalnych piecach. Sencha jest najchętniej i najczęściej pitą herbatą w Japonii. Jest orzeźwiająca, ma delikatny aromat i smak z wyczuwalna goryczką. Napar ma miodowy kolor a w niektórych odmianach bardziej zielony.

zielona herbata sencha

Sencha jest polecana przy problemach z trawieniem i dlatego dobrze jest ją pić po posiłkach. Ponadto posiada właściwości przeciwutleniające dzięki czemu chroni przed chorobami nowotworowymi. Zawiera duże ilości witaminy C, B, E.

Herbatę Sencha należy zaparzać wodą o temperaturze 70 stopni, można zalewać ponownie.

2 komentarze

  1. Gość: , dpv104.neoplus.adsl.tpnet.pl napisał(a):

    Kupowałam różne senche w sklepie SmaczaJama.pl(polecam) – smak rzeczywiscie jest delikatny, ale dzieki temu rozne egzotyczne dodatki jak np. kaktus bardzo ciekawie sie komponuja.

  2. Gość: , dpv104.neoplus.adsl.tpnet.pl napisał(a):

    Kupowałam różne senche w sklepie SmaczaJama.pl(polecam) – smak rzeczywiscie jest delikatny, ale dzieki temu rozne egzotyczne dodatki jak np. kaktus bardzo ciekawie sie komponuja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *