Mrożona herbata, cz. II

Dzisiaj kilka przykładowych przepisów na mrożoną herbatę.

Herbata mrożona z miętą

2 łyżeczki czarnej herbaty

0,2 litra wrzątku

2 plasterki pomarańczy

2 plasterki cytryny

6 listków suchej mięty

cukier do smaku (najlepiej brązowy)

kostki lodu

Zaparzyć herbatę i po 5 minutach odcedzić. Wysoką szklankę napełnić kostkami lodu, dodać plasterki cytrusów i liście mięty. Dodac cukier do smaku. Zalać przecedzoną herbatą, podawać ze słomką.

Mrożona herbata z syropem klonowym

6 torebek czarnej herbaty ekspresowej

1 litr wrzątku

4 -5 łyżek syropu klonowego

Herbatę zaparzyć. Do dzbanka wlać syrop klonowy, zalać gorącą herbatą i szybko schłodzić.

Mrożona herbata owocowa

4 łyżeczki herbaty owocowej

1 łyżeczka czarnej herbaty

4 łyżki cukru

1,5 l wody

kostki lodu

pomarańcza, cytryna lub limonka

Czarną herbatę parzymy 5, a owocową 10 min zalewając niezbyt dużą ilością wrzątku. Oba napary mieszamy, słodzimy i dolewamy resztę wody. Wstawiamy herbatę na dwie godziny do zamrażarki. Dobrze schłodzoną przelewamy do szklanek, wrzucamy kilka kostek lodu. Dekorujemy plasterkami pomarańczy, cytryny lub limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *