Zakupy

Właśnie dotarło do mnie, że kończy mi się zapas Yerby. Teraz kiedy dni są takie szaro-bure pije ją codziennie i pewnie dlatego jakoś tak szybko „wyszła”. Wiele czytałam na temat naczynek do Yerby i zdecydowałam się, że muszę sobie kupić coś innego niż zwykły kubek. Podobno z tych bardziej naturalnych naczyń smakuje jednak znacznie lepiej. Najbardziej popularnym jest oczywiście Matero wykonane z tykwy, zazwyczaj wykończone metalowym okuciem ale… ale dość często na różnych forach dyskusyjnych czytałam, ze naczynko zaczyna pleśnieć. Podobno jest to niemożliwe ze względu na właściwości Yerby ale jeśli jednak czasem zdarza się to raczej wybiorę coś innego.

Tak wygląda typowe i proste naczynie wykonane z tykwy:

matero z tykwy

W internecie można kupić naczynka robione z egzotycznego drewna Algarrobo, którego aromat nadaje napojowi przyjemny aromat. Są również Matero z drewna cytrynowego, z meksykańskiego drzewa Platanus, ceramiczne oraz wykonane z rogu. Przykładowe naczynie w całości okute metalem:

matero z drewna

No i co wybrać? Niestety drewniane, zwłaszcza z tych większych mają też większa cenę. Znalazłam jednak takie, które mi odpowiada bo nie jest małe i cena do przyjęcia. Co prawda nie jest wykonane z Algarrobo a z drewna cytrynowego ale czytałam, że Yerba w nim zaparzana ma również ciekawy smak. Zamówiłam i nie pozostaje mi nic innego jak czekać na dostawę.

1 Odpowiedź

  1. normalniejsza napisał(a):

    … jak juz spróbujesz podziel się wrażeniami :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *