Herbata Sikkim

Sikkim FTGFOP to czarna herbata pochodząca z indyjskiej prowincji Sikkim, położonej na północ od Darjeeling w Indiach. Uprawiana na stokach Himalajów może zachwycić nas swym wyjątkowym smakiem.  Piękna okolica, cudowny klimat, nie ma się co dziwić, że cząstka tego świata, która dociera w do nas w postaci herbacianego suszu, zachwyca.

Zdjęcie: Vikramjit Kakati

Susz to listki o dość zróżnicowanych kolorach, od jasnych jakby lekko srebrzystych do ciemnych. Zapach suszu ledwie wyczuwalny, lekko kwiatowy.
Smak dość intensywny, bez nadmiernej cierpkości, równoważony jest delikatną nutą owocową.  Herbata z bardzo wyczuwalną i przyjemną w ustach słodyczą, kojarzącą się z miodem i drewnem. Jednak niech owa słodycz nie będzie myląca, to naprawdę wyraźny i mocny smak.
Dobrze smakuje po zaparzeniu w sposób europejski, czyli łyżeczka na jedną filiżankę i parzenie przez 3 – 4 minuty. Czynność można powtórzyć wydłużając odpowiednio czas.
Polecam, naprawdę warto spróbować, a szczególnie zadowoleni powinni być smakosze darjeelingów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *