Przepis na świąteczne pierniczki

Wspaniałe pierniczki na święta, które piecze się dużo wcześniej. To ich wielka zaleta, ogranicza się w ten sposób prace przed samymi świętami. Przepis pochodzi z mojej rodziny, sprawdzony i przetestowany przez trzy pokolenia. Zawsze się udają, zawsze smakują.

Mają jednak małą wadę. Na początku robią się co prawda bardzo twarde (muszą skruszeć) ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je pomoczyć w ciepłej herbacie. Ha, wiem z własnego doświadczenia, że to co miało być na święta, nie zawsze ich doczeka. trzeba na prawdę dobrze pilnować!

Składniki:

  • 1/2 kg miodu
  • 2 paczki przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Miód, przyprawy i masło zagotować i ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą. Do letniego roztworu dodawać ubite jaja z cukrem, mąkę. Wyrabiać ręką. Rozwałkować i wycinać foremkami pierniczki. Posmarować rozbełtanym jajkiem, udekorować orzeszkami, migdałami itp., kłaść na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pierniczki powinny zostać odłożone na minimum miesiąc, aby zmiękły.

Można zostawić pierniki nie ozdobione, dopiero przed samymi świętami udekorować je lukrem i innymi dekoracjami.

swiateczne pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *