Jabłka w kokilkach

Składniki na cztery kokilki:

  • 4 mniejsze jabłka
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • masło do kokilek

Jabłka obrać i drobno pokroić. Skropić sokiem z cytryny, dodać troszkę otartej skórki, cukier trzcinowy, płatki migdałów i wymieszać. Całość rozłożyć do kokilek wysmarowanych masłem.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch.
Wymieszać cynamon i kakao, posypać mieszanką pianę, najlepiej korzystając z szablonu. Ponieważ jest to propozycja świąteczna, wykorzystałam szablon w kształcie gwiazdki.
Ustawić kokilki na blasze, wstawić do piekarnika i piec 25 minut, w temperaturze około 160 stopni. Dokładny czas zależy od piekarnika.

jablka w kokilkach

Jeśli ktoś preferuje bardzo miękkie jabłka, wręcz rozpływające się, można je wcześniej poddusić na patelni.

1 Odpowiedź

  1. 17 sierpnia 2015

    […] Jabłka wydrążyć, tak aby dno postało w całości. Można to robić specjalną wydrążarką, ale łyżeczka do herbaty też się dobrze spisuje. Skropić jabłka sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. W miseczce wymieszać pozostałe składniki (bez cukru trzcinowego) i napełnić nimi jabłka. Posypać po wierzchu cukrem trzcinowym, spowoduje to powstanie chrupiącej skorupki na płatkach. Jabłka wstawić do rozgrzanego piekarnika (ok. 190 stopni) i piec tak długo, aż jabłka będą miękkie a płatki lekko zrumienione. Podawać na ciepło. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *