Miodownik

Pyszne ciasto na długie jesienne wieczory, na święta również. Smakuje wybornie z czarną herbatą.

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • 25 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki sody

Margarynę posiekać z mąką , dodać sodę oraz resztę składników ciasta a następnie zagnieść. Podzielić na 3 części. Wstawić na jakiś czas ciasto do lodówki. Każdą część rozwałkować, piec osobno w temp. 200 st.C. przez ok. 10 minut. Jeden z placków piec z polewą.

Polewa:

  • 30 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag margaryny

Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku, dodać orzechy i chwilę gotować. Gorącą masę wyłożyć na ciasto i upiec.

Krem:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka następnie zagotować z resztą mleka. Ostudzić do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń. Całość wymieszać.
Gotowym kremem przełożyć upieczone ciasto. Dajemy na przemian ciasto, krem, ciasto, krem i ciasto z polewą.

miodownik

1 Odpowiedź

  1. 17 sierpnia 2015

    […] z sodą i olejkiem zapachowym. Potrzebny jest jeszcze jakiś pojemnik, na przykład pudełko po kremie, mały słoiczek, bądź, bardzo wygodna w zastosowaniu, (zbędna) […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *