Świąteczna strucla orzechowa

Bardzo dobra strucla, w moim odczuciu smakuje znacznie lepiej od tych z makiem. Ma niestety wadę, za bardzo idzie w biodra, zwłaszcza, że nie da się powstrzymać przed sięgnięcie po kolejny kawałek.

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Z drożdży, łyżeczki cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, zostawić aż ruszy. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, jajko i masło, wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie

  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 75 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g marmolady lub dżemu morelowego
  • 1 łyżka rumu
  • ew. olejek rumowy

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko, rozsmarować nadzienie i zwinąć ciasno w roladę Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół, ale nie do końca. Spleść połowy ciasta na przemian ze sobą. Zlepić końcówki i położyć na blasze wysmarowanej masłem.
Piec we wcześniej nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku ok.45-50 minut.

Polukrować (jeszcze gorące) lukrem:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka rumu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Do strucli można dodawać różne nadzienia, makowe, serowe.
Zazwyczaj piekę orzechowce podłużne, jednak często z jednego przygotowuję wieniec, taki jak na zdjęciu.

strucla orzechowa

Przepis znaleziony na forum cincin.cc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *