Muffiny dwukolorowe

Lubicie muffiny? Ja lubię, a już do filiżanki smacznej herbaty pasują bardzo dobrze. Tradycyjnie mówi się o herbatniku, jako dodatku, ale ciacho w papierowej bibułce nie tylko ciekawiej wygląda, ale też bardzo pasuje.

Składniki:

  • szklanka (250ml) mleka
  • 2 jajka
  • 28 dag maki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru
  • 8 dag roztopionego masła
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

W dwóch miskach przygotować oddzielnie produkty suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy) i mokre (jaja, mleko, przestudzone masło). Połączyć zawartość obu naczyń, dobrze wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać
Nakładać do papilotków naprzemiennie, jedno i drugie ciasto.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Muffiny dwukolorowe

Można udekorować polewą czekoladową, orzeszkami lub innym dekoracyjnym dodatkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *