Ciastka migdałowo sezamowe

Niedługo święta, dieta rygorystyczna, czyli poszukiwanie najlepszych, dietetycznych ciasteczek. Dzisiaj proponuję na prawdę smaczne, pachnące migdałami i sezamem.

Przy boreliozie, jak i w diecie przeciwgrzybiczej, jest wiele zakazanych produktów. Na pierwszy ogień idzie cukier, do tego dołącza mąka pszenna, drożdże, słodkie mleko…. a ciastek na proszku do pieczenia zwyczajnie nie lubię. Odkąd pamiętam, piekąc kruche ciasto, nie dodawałam proszku i zawsze było pyszne. Ciasteczka z dzisiejszego przepisu nie należą do kruchych, ale gwarantuję, że będą Wam smakować.

Ostatnio eksperymentuję z dietetycznymi ciasteczkami (na FB już coś tam pokazywałam), bo po pierwsze mam boreliozę, po drugie… a co ja na to poradzę, że łasuch jestem. 

Dosyć pisania o niczym, przechodzę do konkretów. Ba, pysznych konkretów!

Ciasteczka migdałowo sezamowe

  • 2 jajka
  • ok. 30 kropli stewii (czytałam, że w diecie przeciwgrzybiczej jest zalecana)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (ma działanie przeciwgrzybicze)
  • 1 łyżka mąki owsianej z pełnego przemiału
  • 5 łyżek ziarna sezamowego
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 1 łyżka inuliny (naturalny prebiotyk)

Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i inuliną. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Olej kokosowy może być o temperaturze pokojowej, dobrze się w całej masie rozprowadzi.

Nakładać łyżeczką ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formować na małe placuszki. Ciasto nie jest bardzo gęste, więc kulanie w dłoniach odpada.

Piec w temperaturze około 200 stopni, na złoty kolor. Czasu nie podaję bo różne są piekarniki, trzeba to robić na oko lub na nos. Kiedy są prawie gotowe, roznosi się po mieszkaniu fantastyczny zapach.

To wszystko. Raz, dwa i gotowe. Je się je równie szybko. :)

Życzę smacznego, wszystkim co na diecie! A ja właśnie wcinam świeżo upieczone kokosanki. Na święta wybiorę jednak ciastka opisane powyżej. Pewnie dodam jeszcze trochę siekanych orzechów.

4 komentarze

  1. dusia510 napisał(a):

    Życze smacznego :)

  2. deni napisał(a):

    Dziękuję :)

  3. Olej kokosowy napisał(a):

    Jakiego oleju kokosowego używasz w swoich przepisach? Masz jakiegoś ulubionego producenta? Z góry dziękuje za informacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *