Książki o herbacie

Niestety, ilość literatury na temat herbaty jest, w naszych księgarniach, dość skąpa. Zebrałam tu kilka tytułów, ale z góry uprzedzam, nie wszystkie są dostępne. Łatwo to zauważyć, gdyż pod każdą pozycją znajduje się widżet informujący o dostępności i cenach. Jeśli spotkasz się z brakiem oferty, na wybrany tytuł, pozostaje poszukać w antykwariatach.

Postaram się trzymać rękę na pulsie i gdy tylko pojawi się coś nowego, umieścić w tym niewielkim katalogu. Jeśli masz takie informacje, zachęcam do umieszczenia ich w komentarzu lub przesłania mi informacji drogą mailową.

Powieki Bodhidharmy„Powieki Bodhidharmy. Sztuka herbaty dawnych Chin i Japonii.” Przemysław Trzeciak

Od wydawcy: „Poprzez wydobycie istotnych znaczeń sztuki herbaty w kulturze Chin i Japonii, autor stara się przybliżyć czytelnikowi inny typ wrażliwości, wartość przeżywania codziennych zjawisk w zdumieniu i zachwycie. Pisze we wstępie ,,Jeżeli lubicie oglądać świeżo spadły śnieg, jeżeli porusza was piękno księżycowej nocy, jeżeli cenicie mchem zarośnięte ścieżki – ta książka jest dla was”. Lektura jej pozwoli odnaleźć w filiżance herbaty nieoczekiwane bogactwo aromatów i treści.”

Liczba stron: 416
Wydawnictwo: Pracownia Wydawnicza Zalesie Górne

zapiski o herbacie„Zapiski o herbacie” Robert Tomczyk

Od wydawcy: „Zapiski o herbacie – to efekt wieloletniego zgłębiania kultury herbaty i podróży w odległe regiony Dalekiego Wschodu, obserwacji lokalnych zwyczajów i rozmów ze znawcami – zarówno z nauczycielami różnych szkół sztuki herbaty, jak i z przedstawicielami miejscowych społeczności. Jest też źródłem bardzo bogatej dokumentacji fotograficznej wykonanej osobiście przez autora w setkach miejsc, które zwiedził, uwieczniając często miejsca produkcji herbaty od kuchni.

Książka jest ponadto skondensowanym zbiorem zagadnień, poruszających duchowe, kulturowe a także praktyczne wiadomości o herbacie. Z jej kart czytelnik dowie się jak to możliwe, że z tego samego krzewu herbacianego można uzyskać wiele odmiennych smaków i gatunków, znajdzie praktyczne wiadomości na temat akcesoriów, sposobów traktowania i parzenia ponad 50 rodzajów herbat, a także będzie miał możliwość zapoznania się z oryginalną pisownią używaną w państwach z których dany gatunek pochodzi (co może okazać się praktyczne w podróżach).”

Wydawnictwo: Fu Kang
Liczba stron: 167

tao chinskiej herbaty„Tao chińskiej herbaty” Ling Yun

Książka napisana przez mistrzynię chińskiej ceremonii herbacianej, czyli coś, co trzeba przeczytać. Jeszcze nie udało mi się po nią sięgnąć, jest zdecydowanie za głębko ukrywana przede mną ;) a może po prostu za słabo szukałam. Postaram się jednak ją wyszukać iwówczas na pewno napisze o niej więcej. A może pojawi się wznowienie? Dla zainteresowanych podaje link do innego bloga, z bardzo dokładną recenzją.

Wydawnictwo: Wydawnictwo Olesiejuk
Liczba stron: 152

 

uzdrawiajaca mmoc herbaty„Uzdrawiająca moc herbaty. Terapeutyczne właściwości tradycyjnych herbat i ziołowych naparów” Caroline Dow

Od wydawcy: „Picie herbaty to nie tylko przyjemność, ale też przywracanie zdrowia i młodości. Można po nią sięgać, gdy standardowe leki wywołują zbyt wiele skutków ubocznych. Preparaty roślinne oddziałują na organizm w łagodny sposób. Pobudzają naturalny system obronny organizmu i świetnie sprawdzają się jako środek zapobiegawczy oraz leczniczy niwelujący liczne objawy chorobowe.

W książce znajdziesz sposoby przyrządzania herbat oraz naparów i ich dawkowanie. Poznasz metody pozbywania się takich dolegliwości jak problemy skórne, bóle stawów, rak, problemy z kośćmi. Z łatwością oczyścisz nerki i wątrobę, pozbędziesz się zmęczenia i zniwelujesz oddziaływanie stresu. Jeśli dokucza Ci migrena pomocna będzie herbatka z walerianą, maruną, melisą czy tymiankiem. Jeśli chcesz poprawić pamięć możesz pić różne rodzaje czarnej herbaty z dodatkiem żeń-szenia, miłorzębu, lukrecji, lipy i cynamonu. Idealną mieszanką do odmładzania jest biała herbata, rooibos, żeń-szeń i słoma owsiana. Poznaj wszystkie możliwości tkwiące w herbacie wraz z listą dolegliwości, których z łatwością możesz się pozbyć z jej pomocą.”

Wydawnictwo: Vital Białystok
Liczba stron: 232

Herbata 100 przepisow„Herbata. 100 przepisów” Mary Ward

Od wydawcy: „Książka, obok wielu ciekawych opowieści związanych z tradycją picia herbaty, zawiera mnóstwo ciekawych wskazówek dotyczących sposobów jej parzenia. Nie istnieje jednak coś takiego jak „idealna filiżanka herbaty”.

Każdy musi sam – metodą prób i błędów – ustalić, jakie herbaty najbardziej mu smakują i w jaki sposób je zaparzać. Autorka podpowiada jednak krok po kroku, jak te eksperymenty przeprowadzać. Omawia też wiele sposobów spożywania tego napoju i delektowania się nim. Radzi, jak zorganizować popołudniowe „herbatki” na rozmaite okazje: typowy five o’clock dla dżentelmenów, herbatkę w stylu weneckim, chińskim lub etiopskim, herbaciane przyjęcie dla dzieci i wnucząt, piknik z mrożoną herbatą, itp.”

Wydawnictwo: Bellona
Liczba stron: 224

Herbata okladka„Herbata” Małgorzata Caprari

Od wydawcy: „Co prawda polska tradycja picia herbaty nie obrosła tak w anegdoty jak angielski five o’clock niemniej, gdy gość pojawia się w drzwiach zadajemy niezmienne pytanie: Napijesz się herbaty?
I proponujemy zieloną, czerwoną, czarną, mocną, zaparzaną w imbryczku albo z cytryną lub mleczkiem, na rozgrzewkę podajemy herbatę z rumem lub innym alkoholem.

Z książki dowiemy się o najróżniejszych możliwościach zastosowania herbaty, a także o tym, że możemy uprawiać ją w ogródku lub na parapecie. Dowiemy się również o gatunkach herbaty, skąd ona pochodzi, jakie ma właściwości. Jak różne są sposoby jej zaparzania i podawania.

Herbata może być także stosowana jako przyprawa. A jak? Autorka podaje kilkanaście różnych sposobów wykorzystywania herbaty i mnóstwo sprawdzonych przepisów.”

Wydawnictwo: Weltbild
Liczba stron: 192

Herbata. Moc smaku i aromatu„Herbata. Moc smaku i aromatu” Justyna Mrowiec

Od wydawcy: „Różnorodność herbaty jest nadzwyczajna. Jaką herbatę wybrać? Białą, zieloną, czarną czy czerwoną?

Aromatyzowaną czy z dodatkiem kwiatów, owoców, orzechów lub alkoholu? W całych liściach czy łamaną? Która jest najzdrowsza i ma najwięcej wartości? Książka powstała z myślą o wszystkich, którzy mają ochotę na wyjątkowe smaki i chcą dowiedzieć się czegoś o sposobach parzenia i podawania herbaty. Dla wszystkich, którzy marzą o chwili spokoju z filiżanką lub kubkiem ulubionego naparu w dłoni.”

Wydawnictwo: Buchmann
Liczba stron: 128

Herbata dla smakoszy„Herbata dla smakoszy” Marianne Nicolin

Od wydawcy: „Książka jest prawdziwą kopalnią wiedzy dla wszystkich, którzy doceniają niezaprzeczalne zalety czarodziejskiego napoju rodem z Dalekiego Wschodu, krainy, gdzie ma swoje miejsce źródło mądrości i tajemnej filozofii życia .
Zawiera interesujące informacje o uprawie i zbiorze herbaty, metodach obróbki liści, należytym przyrządzaniu herbaty, a także długą i zmienną historię zanim stała się ona ulubionym napojem licznych rzesz ludzi w wielu krajach świata.
Znajduje się w niej również wybór ponad 130 przepisów jak z herbaty przyrządzić gorące i zimne napoje, również alkoholizowane, oraz inne herbaciane przysmaki, które orzeźwią i będziemy podawać je w upalne dni, a także takie, które rozgrzewają – serwowane podczas chłodnych wieczorów jesienno – zimowych.”

Mam książkę w domu, warto poczytać, a przepisów jest na prawdę dużo.

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Kalliope
Liczba stron: 103

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *